SKRINING – RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CREVA

SKRINING – RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CREVA

 

PO NALOGU MINISTARSTVA ZDRAVLJA U U DOMU ZDRAVLJA BELA CRKVA OBAVLJAĆE  SE TOKOM CELE 2020.god SKRINING – RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CREVA.

RADNO AKTIVNO STANOVNIŠTVO BIĆE OBAVEŠTENO OD STRANE NADLEŽNIH KOJI ĆE ZVANIČNO DOBITI DOPIS IZ DOMA ZDRAVLJA  KOG DATUMA DA DONESU UZORAK STOLICE

SVI OSIGURANICI UZRASTA  OD 50 DO 74 GODINA ŽIVOTA IMAJU PRAVO DA ODRATE TESTIRANJE  IZUZEV PACIJENATA KOJI VEĆ IMAJU DIJAGNOSTIKOVAN KARCINOM KOLOREKTUMA.

               -PACIJENTI KOJI SU RADILI KOLONOSKOPIJU U PROTEKLIH 5 godina ČIJI JE NALAZ BIO UREDAN

               -PACIJENTI KOJI SU URADILI TESTIRANJE U PROTEKIH 2 godine

SKRINING - RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CREVA RADIĆE SE TOKOM CELE 2020. godine TAKO DA ĆE SVI PACIJENTI KOJI PODLEŽU SKRININGU, ISTI MOĆI DA ODRADE. TESTOVE ZA TESTIRANJE MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBEZBEDILO JE ZA SVU POPULACIJU KOJA PODLEŽE SKRININGU TAKO DA JE NEPOTREBNO POŽURIVANJE I STAVRANJE GUŽVI. IZABRANI LEKARI UPUĆIVAĆE  PACIJENTE TOKOM ČITAVE GODINE.

PACIJENTI ĆE NA VREME BITI OBAVEŠTENI KOG DATUMA DA DONESU UZORAK STOLICE TAKO DA MOLIMO SVE DA OBEZBEDE KONTAKT TELEFON NA KOJI MOŽEMO DA VAS OBAVESTIMO O DATUMU DOLASKA U LABORATORIJU DOMA ZDRAVLJA. MOLIMO ZA STRPLJENJE JER JE NEMOGUĆE DA SVI BUDU POZVANI ISTOG DANA .

UKOLIKO VAS NE KONTAKTIRA MEDICINSKA SESTRA U ROKU 3 RADNA DANA OD DATUMA TESTIRANJA  REZULTAT JE NEGATIVAN. TAKO DA NIJE POTREBNO ZAKAZIVANJE KOD IZABRANOG DOKTORA RADI INFORMACIJA O ISHODU TESTIRANJA.

ZA DODATNE INFORMACIJE JAVITI SE MEDICINSKOJ SESTRI JELENI FARKAŠ  SVAKOG RADNOG DANA  OD 8-10h na ŠALTERU OPŠTE MEDICINE.

 

NAČELNIK OPŠTE MEDICINEdr BORKO MINIĆ 

 

Priprema pacijenta pre testa na okultno krvarenje u stolici (AW test)

7 dana pre testa, pacijent treba izbegavati preparate koji sadrže gvožđe i vitamin C.

3 dana pre testa obavezna je dijeta (izbegavati nedovoljno pečena crvena mesa, kobasice, dinje, lubenice i sl.) Preporučuje se kuvano meso, riba, kuvano voće i povrće, kikiriki, salate…).

Test treba odložiti u slučaju proliva, menstrualnog ciklusa ili krvarenja iz hemoroida.