Sistematski pregledi za upis u osnovnu školu

Obaveštavamo Vas da počinjemo pedijatrijske preglede sa vakcinacijom predškolske dece za upis u prvi razred po sledećem rasporedu:

 

19.03.2020  Crvena Crkva od 14:00  i Banatska Palanka+Kajtasovo od 16:00,

20.03.2020  Kusić od 07:30  i Grebenac od 10:00,

26.03.2020  Krušćica  14:00 i Vračev Gaj od 13:00,

27.03.2020  Objekat „Čika Jova Zmaj“ od 07:30 prva vaspitna grupa,

30.03.2020  Objekat „Čika Jova Zmaj“ od 07:30 druga vaspitna grupa,

02.04.2020  Objekat „Čika Jova Zmaj“ od 14:00 treća vaspitna grupa,

06.04.2020. Objekat „Lela Radulj“ od 07:30 prva vaspitna grupa,

09.04.2020  Objekat „Lela Radulj“ od 13:00 druga vaspitna grupa.

 

Molimo Vas da roditelji obavezno ponesu zdravstvene knjižice i lični karton vakcinacije. Pre pregleda potrebno je da deca doručkuju,odnosno ručaju.

 

Ulaz iz ulice Jovana Cvijića!

 

 

18.03.2020.                                                                                           Munćan dr Borislava

Specijalista pedijatrije

OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANSTVO

Zbog uvođenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, Dom zdravlja „Bela Crkva“ napravio je plan rada. Seoske ambulante neće raditi. Dom zdravlja „Bela Crkva“ i Zdravstvena stanica Jasenovo će nastaviti sa radom smanjenim obimom, što podrazumeva samo hitna stanja. Svim pacijentima koji su na hroničnoj terapiji, ista je po odluci Ministarstva zdravlja Republike Srbije, automatski produžena. Terapiju preuzimate u bilo kojoj apoteci. Pacijenti starosne dobi iznad 65 godina, koji žive sami i kojima nema ko da preuzme terapiju iz apoteke, treba da se jave Kartoteci opšte medicine na broj 851-254 i ostave svoje podatke.

Svi zakazani Specijalistički pregledi kod konsultanata koji dolaze iz Vršca se otkazuju do daljnjeg.

O svim eventualnim promenama bićete blagovremeno obavešteni putem radija, sajta Doma zdravlja i ostalih medija.

Molimo za Vaše razumevanje i saradnju.

Obaveštenje

Poštovani građani, za vreme prazničnih dana, 1. i 2. Januara 2020. godine u službi Opšte medicine sa hitnom pomoći zbrinjavaće se pacijenti 24 sata.

 

Dečiji i školski dispanzer primaće pacijente u intervalu od 7:00h do 17:00 časova. 1. Janura prijem pacijenata vršiće dr Cveta Iancovici, a 2. Januara dr Borislava Munćan.

 

Služba ginekologije primaće pacijentkinje 1. i  2. Januara u prepodnevnoj smeni.

 

Za vreme prazničnih dana Fizikalna terapija će zbrinjavati pacijente u prvoj i drugoj smeni.

 

Svi zaposleni u Domu zdravlja Bela Crkva žele Vam srećne predstojeće praznike!

Obaveštenje za pacijente

SKRINING – RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CREVA

 

PO NALOGU MINISTARSTVA ZDRAVLJA U U DOMU ZDRAVLJA BELA CRKVA OBAVLJAĆE  SE TOKOM CELE 2020.god SKRINING – RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CREVA.

RADNO AKTIVNO STANOVNIŠTVO BIĆE OBAVEŠTENO OD STRANE NADLEŽNIH KOJI ĆE ZVANIČNO DOBITI DOPIS IZ DOMA ZDRAVLJA  KOG DATUMA DA DONESU UZORAK STOLICE

SVI OSIGURANICI UZRASTA  OD 50 DO 74 GODINA ŽIVOTA IMAJU PRAVO DA ODRATE TESTIRANJE  IZUZEV PACIJENATA KOJI VEĆ IMAJU DIJAGNOSTIKOVAN KARCINOM KOLOREKTUMA.

               -PACIJENTI KOJI SU RADILI KOLONOSKOPIJU U PROTEKLIH 5 godina ČIJI JE NALAZ BIO UREDAN

               -PACIJENTI KOJI SU URADILI TESTIRANJE U PROTEKIH 2 godine

SKRINING - RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CREVA RADIĆE SE TOKOM CELE 2020. godine TAKO DA ĆE SVI PACIJENTI KOJI PODLEŽU SKRININGU, ISTI MOĆI DA ODRADE. TESTOVE ZA TESTIRANJE MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBEZBEDILO JE ZA SVU POPULACIJU KOJA PODLEŽE SKRININGU TAKO DA JE NEPOTREBNO POŽURIVANJE I STAVRANJE GUŽVI. IZABRANI LEKARI UPUĆIVAĆE  PACIJENTE TOKOM ČITAVE GODINE.

PACIJENTI ĆE NA VREME BITI OBAVEŠTENI KOG DATUMA DA DONESU UZORAK STOLICE TAKO DA MOLIMO SVE DA OBEZBEDE KONTAKT TELEFON NA KOJI MOŽEMO DA VAS OBAVESTIMO O DATUMU DOLASKA U LABORATORIJU DOMA ZDRAVLJA. MOLIMO ZA STRPLJENJE JER JE NEMOGUĆE DA SVI BUDU POZVANI ISTOG DANA .

UKOLIKO VAS NE KONTAKTIRA MEDICINSKA SESTRA U ROKU 3 RADNA DANA OD DATUMA TESTIRANJA  REZULTAT JE NEGATIVAN. TAKO DA NIJE POTREBNO ZAKAZIVANJE KOD IZABRANOG DOKTORA RADI INFORMACIJA O ISHODU TESTIRANJA.

ZA DODATNE INFORMACIJE JAVITI SE MEDICINSKOJ SESTRI JELENI FARKAŠ  SVAKOG RADNOG DANA  OD 8-10h na ŠALTERU OPŠTE MEDICINE.

 

NAČELNIK OPŠTE MEDICINEdr BORKO MINIĆ 

 

Priprema pacijenta pre testa na okultno krvarenje u stolici (AW test)

7 dana pre testa, pacijent treba izbegavati preparate koji sadrže gvožđe i vitamin C.

3 dana pre testa obavezna je dijeta (izbegavati nedovoljno pečena crvena mesa, kobasice, dinje, lubenice i sl.) Preporučuje se kuvano meso, riba, kuvano voće i povrće, kikiriki, salate…).

Test treba odložiti u slučaju proliva, menstrualnog ciklusa ili krvarenja iz hemoroida.

 

ORGANIZOVANI PREVENTIVNI PREGLEDI

OBAVEŠTAVAJU SE GRAĐANI NASELJENIH MESTA OPŠTINE BELA CRKVA DA ĆE SE PREVENTIVNI PREGLEDI U CILJU RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CREVA  I ŠEĆERNE BOLESTI OBAVLJATI PO SLEDEĆEM RASPOREDU:

 

03.11.2019. U AMBULANTI GREBENAC ZA GREBENAC I KAJTASOVO,

17.11.2019. U KUSIĆU, KALUĐEROVU I KRUŠČICI,

24.11.2019. U VRAČEV GAJU I BANATSKOJ PALANCI,

01. I 08.12.2019. U BELOJ CRKVI.

 

UZIMANJE UZORAKA OBAVIĆE SE U INTERVALU OD 07:00 DO 08:30 ČASOVA.

GRAĐANI SU U  OBAVEZI ZA PREGLED STOLICE DA DONESU UZORAK U STERILNIM FLAŠICAMA, A UZORKOVANJE KRVI ĆE SE VRŠITI NA LICU MESTA.